marți, 16 septembrie 2014

Descopera cine esti cu adevarat

10 lucruri la care trebuie sa renunti pentru a descoperi cine esti cu adevarat

1. Sentimentele negative
Frica, furia, deznadejdea, vinovatia, ura, trufia, indignarea, regretul, tristetea, disperarea, plictiseala,  gelozia sunt sentimente care iti pot face viata un adevarat iad.
Incearca doar sa-ti aduci aminte cum te-ai purtat si ce ai gandit atunci cand unul dintre aceste sentimente a pus stapanire pe tine si vei intelege de ce ai nevoie sa renunti la ele ca sa poti afla cine esti cu adevarat.

2. Nevoia apasatoare de a simti ca faci tot timpul ceva cu viata si timpul tau
Nu e nimic rau in a-ti pretui timpul. Nu e deloc rau sa fii ambitios. Ba din contra, astea sunt doua calitati foarte importante.
Dar atunci cand nevoia asta  devine o obsesie te poate impiedica sa realizezi cine esti.
Cand esti prea ocupat sa te gandesti la cine vrei sa fii, nu mai ai timp sa vezi cine esti de fapt.

3. Lucrurile facute doar din obisnuinta
Obiceiurile stau la baza a 90% dintre realizarile noastre, dar a te identifica cu ele este la fel de gresit ca a te identifica cu hainele pe care le porti, masina pe care o conduci, casa in care stai sau jobul pe care il ai.
Tu nu esti toate astea. Tu nu esti nici macar suma gandurilor tale.
Tu esti mult mai mult de atat si ca sa vezi asta ai nevoie sa te poti “dezbraca” de toate astea.
Cand nu iti va mai fi rusine sa te privesti nud… atunci vei descoperi cine esti cu adevarat!

4. Dependenta de mici placeri trecatoare
In timp ce scriu aceste randuri savurez o cafea tare aromata. Nu fac asta pentru ca mi-ar fi somn, ci pentru ca este una dintre placerile mele. Este mica mea doza de fericire trecatoare. Si recunosc ca nu este singura.
cafea, fum, tigara, vicii, coffee, smoking, cigarettes, cigaresCu totii avem obicieul de a cauta constant mici placeri de genul asta, la fel cum niste narcomani umbla dupa droguri. La prima vedere pare ca dependenta noastra nu este un lucru daunator.
Dar la fel ca si drogurile, aceste mici placeri au rolul de a anestezia si a ne face sa uitam cine suntem cu adevarat.

“Da-i unui om suficient de multe mici placeri si vei face din el un robotel pe care il poti controla dupa bunul plac.”
Pe de alta parte, ia-le oamenilor toate placerile si ai toate sansele sa te trezesti cu o revolutie.
Nu spun sa renunti la toate micile tale placeri, nu acum si nu dintr-o data. Dar iti cer sa fii atent si sa nu le dai voie sa te anestezieze. Fii tot timpul  constient de cine esti si nu accepta sa-ti vinzi viata pe un pumn de maruntis. Treptat renunta la micile placeri daca simti ca te tin in loc si inlocuieste-le cu lucrurile care te fac sa simti ca traiesti cu adevarat. Indiferent ce inseamna asta pentru tine.

5. Nevoia de certitudine
Inutil sa mai zic ca in viata nu poti fi sigur decat de cateva lucruri ( te nasti, traiesti, mori… ).
Cine esti cu adevarat?
Probabil ca nu o sa poti raspunde niciodata cu certitudine la aceasta intrebare pentru ca suntem intr-o permanenta schimbare, dar este ok asa.
Pentru a fi un om implinit nu este nevoie sa dai cele mai bune raspunsuri, ci sa pui cele mai bune intrebari. Un raspuns imperfect la o intrebare perfecta este mai mult decat suficient.


6. Obiceiul de a te compara cu altii
E lesne de inteles ca atunci cand ne comparam cu altii avem doua tendinte:
  • ne place ce vedem la ei asa ca incepem sa ne transformam ca sa semanam cat mai mult cu acestia;
  • nu ne place ce vedem astfel incat alegem directia opusa.

Problema este ca niciuna dintre cele doua nu este calea noastra.
E ca si cum am fi la o rascruce de multe drumuri si in timp ce am incerca sa ne dam seama pe care cale sa apucam, am observa in fata noastra la capatul unuia dintre drumuri un animal periculos. Asta probabil ca ne va face sa alegem drumul care ne duce cel mai departe de acel animal, fara sa stim de fapt daca acela  este drumul pe care trebuie sa apucam sau nu.
Iar daca in locul acelui animal ar fi un om care ne este drag, probabil ca am fi tentati ( din nou  in mod gresit ) sa alegem si noi acel drum.
Vrei sa vezi cine esti si incotro trebuie sa te indrepti? Ignora tot ceea ce altii fac si spun si lasa-ti instinctul sa te indrume, caci el stie mai bine.

7. Conexiunea neintrerupta cu mediul exterior
meditatie, calm, liniste, pauza, izolare, singuratate
De ce crezi ca artistii ( scriitori, pictori, compozitori, etc. ) au nevoie de solitudine pentru a crea?
De ce crezi ca traiesc calugarii ( adevarati ) in singuratate?
Ma insel eu sau si Iisus a plecat in desert inainte de a incepe constructia celei  mai influente miscari ce a existat vreodata?
Si daca tot vorbim de religie, uite ce spune wikipedia despre Mahomed:
Nu se prea cunosc amănunte ale vieții lui Mohamed dinaintea primelor revelații, către anul 610. Potrivit tradiției, ele au fost precedate de lungi perioade de “retragere spirituală” (tahannut) în peșteri și în alte locuri însingurate

Te las pe tine sa tragi concluziile aici! 

8. Obiceiul de a te critica
Dintr-un motiv aproape inexplicabil oamenii ( in special oamenii destepti ) au prostul obicei de a-si face autocritica tot timpul.
Se stie foarte bine ca afirmatiile repetate devin cu timpul credinte.  Si atunci ca sa putem vedea cine suntem cu adevarat trebuie sa renuntam la critica cu care avem obiceiul sa ne invaluim.

9. Deciziile luate in trecut
In “Psihologia persuasiunii” Robert Cialdini povesteste  despre nevoia de consecventa. Aceasta nevoie ne determina de multe ori sa facem lucruri prostesti doar ca sa fim consecventi cu ce am gandit, spus sau facut in trecut.
Ba mai mult, chiar si perceptia despre propria persoana poate fi afectata de aceasta nevoie. Cialdini povesteste cum ii determinau chinezii pe prizonierii americani sa se transforme in adepti ai comunismului. La inceput li se cerea sa faca lucururi minore cum ar fi sa scrie o lista cu motive pentru care  “America” nu este perfecta, lista care avea sa fie citita la posturile de radio )  sau sa recunoasca public ca infractionalitatea in China este mai mica decat in S.U.A. si ca din acest punct de vedere comunsimul este mai bun decat democratia.
Usor usor, simtind nevoie sa justifice fata de altii si chiar fata de ei de ce au zis lucurile astea, prizonieri incepeau sa creada despre ei ca sunt adeptii comunismului. Lucru la care nu s-ar fi gandit niciodata in mod normal.

10. Tiparele de gandire care te-au adus pana aici
Spre deosebire de Romania unde autostrazile lipsesc aproape cu desavarsire,  mintea noastra este plina de autostrazi care ne ajuta sa parcurgem mai rapid drumul de la informatie pana la decizie.
Aceste autostrazi poarta mai multe denumiri, una dintre cele mai intalnite fiind denumirea de “tipare de gandire”.

Facand comparatia cu autostrazile din Romania, autostrazile mentale cu cat sunt mai circulate, cu atat devin mai rapide. Cu cat devin mai rapide, cu atat avem tendinta sa le folosim mai des pe cateva dintre ele si sa reducem numarul autostrazilor pe care circulam.
Problema este ca mintea noastra, la fel ca si Romania, ascunde multe minunatii, iar daca ne limitam doar la cateva trasee vom ajunge sa credem ca asta-i tot si nu vom descoperi aceste minunatii niciodata.


Daca vrei sa vezi adevarata ta frumusete, renunta din cand in cand la autostrazi si traseele turistice obisnuite si incearca sa mergi si pe poteci sau trasee nemarcate.

miercuri, 10 septembrie 2014

Învățăturile lui Lao Tzu

10. “In centrul fiintei voastre se afla raspunsul, stii cine esti si stii ce vrei.”
Tot ceea ce crezi ca poti gasi in exterior se afla deja in interiorul tau. Singurul loc in care poate fi gasit adevarul este in lumea ta interioara. In cazul in care ati citit “Puterea lui Acum” de Eckhart Tolle probabil va amintiti urmatorul citat: “Cei care nu si-au descoperit adevarata lor bogatie, care este stralucitoarea fericire a Fiintei si sentimentul profund si indestructibil de impacare si de implinire care vine odata cu aceasta descoperire, sunt cersetori, chiar daca detin cele mai mari bogatii materiale.”

9. “Muzica sufletului poate fi auzita de Univers.”
Aceasta este o alta modalitate prin care Legea Atractie sau Secretul poate fi exprimata in cuvinte, cu toate ca aceasta este o varianta de exprimare mult mai eleganta a acestei legii universale.

8. “Fa lucrurile  dificile cat sunt usor de facut si fa lucrurile extraordinare cat sunt mici. O calatorie de o mie de mile incepe cu un singur pas.”
Acest citat evidentiaza faptul ca inceputul unei calatorii este cel mai dificil aspect al acesteia. Cele mai mari realizari individuale si colective au inceput, ca mai apoi evolutia sa-si continue cursul in pasi mici, unul dupa celalalt. De asemenea, trebuie sa privim si aspectul practic. Proiectele uriase pot fi impartite in sarcini mici si usoare ce pot fi executate mult mai usor.

pas, calatorie, realizare, individual, dezvoltare, crestere

7. “Fata de mintea care este linistita, intregul univers se preda.”
Aceasta este o realizare ce poate fi inteleasa intr-un mod intuitiv in cazul in care suntem obisnuiti sa practicam meditatia zilnic.

6. “Cand m-am eliberat de ceea ce sunt, am devenit ceea ce as putea fi.”
Un lider autentic nu este cel care este controlat de ego-ul sau si care simte nevoie sa-si arate superioritatea cu aparitia oricarei oportunitati. Cei mai puternici oameni au puterea de a ne inspira astfel incat sa ne dam seama de propriun nostru potential.

5. “Cand munca celui mai bun lider este gata, poporul spune “Am facut-o noi insine.”
Abilitatea unei persoane de a-si forma o viziune, un vis, este extraordinara. Geniu, este persoana care dispune de abilitatea de a vedea potentiaul intr-o alta persoana sau intr-un lucru, cu toate ca acel potential nu a iesit inca la lumina.

4. “Cel care vede lucrurile din stadiul de samanta, acela este geniu.”
Non-atasamentul, in special fata de imaginea de sine, este necesar pentru dezvoltarea personala. Daca suntem deschisi fata de noi perspective si noi posibilitati fara sa credem orbeste in acestea ne putem dezvolta cu succes.

samanta, potential, creste, geniu, dezvolta

3. “Stapanirea celorlalti este putere. Stapanirea de sine este adevarata putere.”
Shimbarea nu incepe cu cei din jurul tau, ci incepe cu omul pe care-l privesti in oglinda. Stapanirea de sine este fundamentala pentru succes, pentru succesul tau cat si pentru succesul celorlalti.

2. “Natura nu se grabeste si totusi, totul este realizat.”
Intr-adevar unul dintre citatele la care merita sa meditezi. Apa nu incearca sa curga, doar curge. Iarba nu incearca sa creasca, doar creste. Totul se petrece intr-un mod natural, perfect, fara rezistenta fata de valurile vietii.

1. “Calea (Tao) care poate fi numită nu este Calea Ultimă.”

Aceasta prima propozitie a invataturilor sale poate parea paradoxala, dar nu este asa. Tot ceea ce se afla in lumea manifesta nu reprezinta sursa fara de forma, cea care nu poate fi numita. Este precum analogia degetului care indreapta catre luna, dar care, nu este luna insasi. Ori de cate ori Tao este numit, este etichetat, nu este eternul Tao.

marți, 9 septembrie 2014

Bogatia dinauntrul tau

lux, bogat, bani, vacanta, succes,
"Bogăţiile obişnuite pot fi furate,
adevăratele bogăţii, nu. În sufletul 
tău se află lucruri infinit de preţioase, care nu îţi pot fi luate."  Oscar Wilde

La ce se refera de fapt bogatia? 

E mai bine sa ai acces nelimitat la obiecte scumpe, vacante si masini de lux sau la bogatiile din interiorul tau inca nedescoperite, la cunoastere si pace?  


Dar oare e posibil sa le ai pe amandoua? ... 

Am citit recent un articol scris de Cristi Stefan, care m-am gandit ca mertia impartasit. 

Uite un fragment din el: 
Aceste 2 lucuri, practicate moment de monent, o să-ți arate, peste ani și ani, că tot ceea ce ți-ai dorit ca stimuli externi sunt doar un bonus la adevăra fericire și abundență care se află în interiorul tău.

Ai tot ceea ce ai nevoie și oricât de puțin ai avea acum, tot ai destul. Și orice s-ar întâmpla tot vei avea destul. 
Citește tot articolul: http://crististefan.com/bogatie/

duminică, 7 septembrie 2014

Profita de fiecare zi!

Astazi vreau sa iti recomand acest scurt video (de 6 minute) care sper ca iti va trezi ambitia si dorinta de a-ti atinge potentialul maxim. De ce sa te multumesti cu lucruri simple daca iti plac lucrurile extravagante? De ce sa ai vacanta doar o data pe an daca ai vrea sa calatoresi in fiecare zi? De ce sa stai intr-un apartament intr-un oras aglomerat cand tu ai vrea sa ai o casa langa plaja/ o cabana la munte? 
Tu cum ai vrea sa fie de fapt viata ta?