luni, 14 martie 2016

Mitul celor 10 000 ore

Se spune că ai nevoie de 10 000 de ore de antrenament ca să deviii expert într-un domeniu, dar oare orice antrenament te face expert?

Antrenamentul făcut cu cap nu poate funcționa fără feedback, deoarece trebuie să îți dai seama unde greșești și să te corectezi –  dansatorii folosesc oglinzi și marii sportivi au antrenori personali. Feedbackul este la fel de important ca și concentrarea – nu doar numărul de ore dedicat. 

dansator, dans, antrenament, oglinda, push yourself

Învățarea perfecționării unei abilități necesită concentrare, iar multitaskingul sau micile distrageri sunt dușmanii exersării. O concentrare maximă amplifică viteza de procesare a creierului, ramifică sau creează noi rețele nervoase pentru activitatea pe care o desfășurăm. După 50 de ore de pregătire, ajungem la un nivel satisfăcător de performanță, punct în care facem acea activitate fără efort. Totuși, experții nu se opresc aici, nu se mulțumesc să facă o activitate ca un automatism. Ei se concentrează atenția pe aspectele care trebuie perfecționate, asupra punctelor slabe și asupra remodelării modelelor mentale care le conturează viziunea de ansamblu, punând accent pe indicațiile primite de la antrenor. Cei care ajung sus nu se opresc niciodată din învățat, nu-și lasă abilitățile să rămâne mediocre.
sport, performanta, afaceri, abilitati, capacitati

Psihologul Anders Ericsson, care a realizat studii asupra perfecționării în urma cărora a apărut regula celor 10 000 de ore, spune  „Nu vei avea niciun beneficiu de pe urma repetării mecanice a unei acțiuni, ci din încercarea de a-ți modela executarea acesteia, iar și iar, pentru a te apropia tot mai mult de obiectivul tău”. El mai afirmă că „Expertul contraatacă asemenea tendințe spre automatizare, construind și căutând deliberat programe de pregătire unde obiectivul fixat depășește nivelul actual al performanței”.


Concentrarea atenției e ca încordarea unui mușchi, aduce în discuție problema oboselii. Ericsson a descoperit că toți concurenții de talie mondială își limitează perioadele de antrenament intens la 4 ore pe zi, deoarece odihna și regenerarea resurselor fizice și mentale sunt esențiale. 

vineri, 26 februarie 2016

10 legi ale karmei

Nu stiu daca voi credeti in karma sau nu, dar aceste legi pot fi aplicate oricum. 

planteaza, culege, cultura, creatie, crestere1. Legea Motivului și a Consecinței
  • «Ce semeni aceea vei culege».
  • Dacă ceea ce ne dorim este fericire, pace, iubire și prietenie, atunci noi trebuie să fim fericiți, împăciuitori, iubitori și credincioși.
  • Odată și odată, în viață, roata se întoarce.


2. Legea Creației
  • Viața ne este dată cu un anumit scop.
  • Suntem unici în tot Universul, atât în interior cât și în exterior.
  • Ceea ce ne înconjoară ne dă cheia către starea noastră interioară.
  • Fii tu însuți și lasă-te înconjurat de oamenii pe care vrei să îi ai în viața ta.

3. Legea Împăcării
  • Nu vei putea primi ceva, dacă vei continua să renunți la acel ceva.
  • Dacă ceea ce vedem nu ne place, asta înseamnă că noi singuri ne-am fixat atenția la acest nivel și nu la unul superior.

4. Legea Creșterii
  • Trebuie să creștem sufletește. Anume noi trebuie să ne schimbăm, dar nu alți oameni, lucruri sau locuri care ne înconjoară.
  • Atunci când ne schimbăm viziunile despre cine suntem noi în inimile noastre, atunci viața va lua exemplu și se va schimba și ea.

5. Legea Responsabilității
  • De fiecare dată când ceva nu este în ordine în viața mea, ceva nu este în regulă la mine.
  • Suntem o oglindă pentru cei care ne înconjoară și ceea ce ne înconjoară este o oglindă pentru viața noastră.
  • Trebuie să ne asumăm responsabilitatea pentru ceea ce se întâmplă în viața noastră.

6. Legea Legăturii
  • Chiar și ceea ce facem și pare neînsemnat are o legătură cu ceea ce se întâmplă în Univers.
  • Fiecare pas pe care îl facem ne duce către un altul, și așa mai departe și mai departe.
  • Cineva trebuie să pună temelia unei case pentru ca aceasta să fie construită.
  • Și primul pas și ultimul au o importanță deosebită deoarece ei sunt vitali în atingerea unui obiectiv.
  • Trecutul, prezentul și viitorul sunt legați.

7. Legea Concentrării
  • Nu poți să te gândești concomitent la două lucruri.
  • Atunci când atenția ta este direcționată către valorile sufletești, este imposibil să ai gânduri josnice, pline de furie și lăcomie.

aici, acum, hic et nunc, prezent

8. Legea Acum și Aici
  • Dacă vei privi în urmă să analizezi ce s-a petrecut și să îți faci griji pentru ce se va întâmpla, ar însemnat să nu fii în stare să trăiești aici și acum.
  • Gândurile vechi, vechile modele de comportament și dorințele vechi ne limitează accesul către ceva nou.

9. Legea Schimbării
  • Istoria se va repeta până când nu ne vom învăța lecțiile care ne vor schimba drumul în viață.
fericire, rasplata, multumiti, bucurie

10. Legea Răbdării și a Răsplății
  • Pentru fiecare reușită este nevoie de multă muncă și transpirație.
  • Adevărata fericire vine atunci când știm ce vrem să facem și atunci când știm că vom fi răsplătiți cum se cuvine.


Am gasit articolul aici si puteti gasi si altele interesante: http://dozadesucces.ro/10-legi-nestiute-ale-karmei-care-iti-vor-schimba-viata/


marți, 23 februarie 2016

Ho'oponopono

Ho'oponopono e o tehnica mai putin cunoscuta, dar foarte puternica de transformare. E originara din Hawaii, predata de catre Morrnah Nalamaku Simeona, prin anii 1980. Initial, sistemul de vindecare Ho'oponopono se facea in prezenta unui mediator, cu un grup de persoane care trebuiau sa interactioneze intr-o oarecare masura. Morrnah a modificat sistemul astfel incat procesul de transformare si vindecare sa fie facut doar de practicant, fara prezenta altor persoane. Multe persoane au aflat de tehnica prin cartea lui Joe Vitale - "Zero limite - Sistemul secret pentru atingere unui inalt nivel de bunastare, sanatate si pace", scrisa alaturi de dr. Ihaleakala Hew Len.  Acesta a invatat tehnica de la insusi Morrnah Simeona si a vazut cum aceasta i-a vindecat fiica de o boala grava de piele. Ulterior dr. Hew Len a studiat in profunzime tehnica, a participat la seminariile lui Morrnah Simeonasi a ajuns sa simplifice si imbunatateasca tehnica Ho'oponopono. 
Timp de 3 ani, doctorul Hew Len a lucrat ca psiholog la un spital cu inalta securitate pentru barbati (acestia erau criminali, violatori etc.).  Acte de violenta erau frecvente - intre pacienti si intre pacienti si angajati. Totusi, dupa 3 ani in care dr. Hew Len a lucrat acolo, spitalul s-a inchis pentru ca nu mai era o necesitate - nu mai era violenta intre acestia. 

Potrivit doctorului Hew Len: nu a facut nici terapie, nici consiliere cu pacientii si nu a participat la conferinte ale angajatiilor despre pacienti. El a practical Ho'oponopono (varianta imbunatatita) zilnic, ce includea acceptarea 100% a responsabilitatii a ceea ce experimenta. 
Acest proces a dus la schimbarea miraculoasa a mediului din jurul sau. 
Cand Joe Vitale l-a intrebat pe dr. Len cum a reusit sa vindece pacientii, acesta a raspuns: "Nu eu i-am vindecat. Eu am vindecat partea din mine care i-a creat pe ei". Asta inseamna ca esti 100% responsabil pentru succesul si esecul tau, dar si orice lucru facut de altcineva de care tu esti constient. 
Asta nu inseamna ca trebuie sa te simti vinovat pentru toate lucrurile, ci un memento a puterii tale creatoare si o invitatie la intoarcerea la natura noastra interioara. Aceasta e Zero. Totul devine disponibil pentru tine si fara efort cand atingi punctul Zero, primesti inspiratie de la Divinitate, nu de la ego. 
Dar cum ajungem la aceasta stare "magica"? 
Prin purificare. Purificarea este de fapt practica tehnicii Ho'oponopono. Trebuie sa te purifici de programarile din subconstient care nu iti folosesc. Acest proces de purificare inseamna repetarea propozitiilor urmatoare:

Te iubesc
Te rog sa ma ierti
Imi pare rau
Multumesc

Repetarea lor o sa duca la tranformarea ta. Asta a facut dr. Hew Len si a adus puterile transformarii divine in acel spital din Hawaii. Cele mai puternice sunt "Te iubesc" si "Multumesc". Puterea iubirii si a recunostintei sunt de necontestat in orice religie sau teorie psihologica.
Dar cui sa spunem aceste afirmatii? 
Doar le spunem. Nu trebuie sa iti imaginezi nimic, sa simti ceva special sau sa complici procesul in alte feluri. E la fel de simplu ca si a respira.  La fel ca si prin respiratie, ne curatam. 
Repeta-le ca o mantra si procesul de putificare o sa aiba loc. Poti sa purifici situatii, locuri, relatii si bineintele situatii financiare. Cand devii constient de ceva - asuma-ti responsabilitatea 100% si repeta procesul de purificare. Nu judeca, nu te critica, ci doar purifica. Restul va veni de la sine. 

"Daca suntem dispusi sa ne purificam de ideile preconcepute, vom fi vindecati, si la fel vor fi si ceilalti din jur. Iata de ce nu-i incurajez pe altii sa explice Ho'oponopono; in schimb, ii incurajez sa se elibereze de interesul prea mare pentru treburile altora, sa se elibereze intai pe ei si apoi pe altii.
Pacea incepe cu mine." Dr. Hew Len



duminică, 10 ianuarie 2016

Cum sa atragi banii in viata ta


 „Banii, acest aspect atat de prozaic al vietii, despre care nimeni nu vorbeste in saloane fara sa-si ceara scuze, sunt in realitate la fel de frumosi ca si trandafirii, prin legile si efectele care ii guverneaza!”     Ralph Waldo Emerson

Banii sunt energie la fel ca absolut orice in acest Univers. Ei sunt o energie extrem de sensibila si daca avem “mici dificultati” cu banii inseamna ca nu am inteles cum sa folosim aceasta energie in folosul nostru si nu impotriva noastra.
Oare am inteles sa le acordam banilor importanta cuvenita? Te las pe tine sa raspunzi…
Banii au legatura cu orice: placere, respect de sine, siguranta, sanatate, mediu de viata, prieteni, societate, etc. pentru ca ei sunt o forta care ne modeleaza viata. Tu esti singurul care poate spune ce anume reprezinta cu adevarat banii pentru tine.
dolar, money,cash, bogat, energie, bogatie

Putem afirma ca suntem sanatosi din punct de vedere financiar de fiecare data cand banii circula liber prin viata noastra.
Nu de putine ori, fiecare dintre noi am blocat acest flux de energie din cauza lipsei de luciditate care a avut drept cauza un control defectuos al propriilor noastre impulsuri de la momentul respectiv. Si cum nimic nu ramane fara rezultat, fiecare am simtit consecintele intr-un mod personal.
Nevoia atrage mai multa nevoie si are la baza lipsa. Cand afirmi in mod constant: “am nevoie de bani pentru ca nu am asta… si asta…” gandul de baza este lipsa. Sentimentul pe care il simti este cel de lipsa… nu ai ce-ti trebuie. Cand ceri bani din lipsa, nu faci altceva decat sa accentuezi si mai mult lipsa, iar in spatele acestui gand/sentiment se afla o convingere: “eu nu am ce-mi trebuie pentru ca nu am bani”. Te agati atunci cu disperare de nevoia de bani. Procedand astfel nu faci altceva decat sa-ti consumi energia degeaba: nu vei atrage nici bani si te vei simti epuizat.
Cand vom alege sa cumparam mai putin si de calitate foarte buna, vom avea mai multi bani si implicit sanatate. Cand vom alege sa nu mai cheltuim pe lucruri care nu ne sunt cu adevarat necesare si pe placeri de scurta durata, vom avea tot ce ne trebuie si ne vom simti in siguranta. 
Asta nu inseamna ca nu avem nevoie de recompense, ba din contra. Iti recomand ca dupa fiecare realizare importanta pentru tine sa-ti oferi o recompensa. Elimina din vocabularul tau expresia “atat imi permit” si inlocuieste-o cu ceva de genul: “imi permit cat vreau si cand vreau”, pentru ca, repetandu-ti “atat imi permit”, exact atat iti vei permite: tu singur nu-ti dai voie la mai mult. Acesta este mesajul pe care subconstientul tau il primeste.
Si nu uita, nu marile investitii rationale ne destabilizeaza financiar, ci toate placerile astea marunte, zi de zi, la care nu putem renunta, fie din slabiciune, fie din dorinta da a avea ce au altii.
Cum poti atrage energia banilor in viata ta?
lei, RON, valuta, bani, cash, salariu, inteligent
In primul rand, respecta banii, adica cheltuieste-i cu discernamant!
Binecuvanteaza orice suma de bani pe care o primesti!
Multumeste-le banilor (repet, indiferent de suma) ca au venit la tine. Primeste-i cu bucurie si nu cu expresii de genul:
atat de putin?
sunt prea putini, nu imi ajung…
nu primesc niciodata cat merit…

Fa economii pentru ce-ti place si vrei sa ai, si nu pentru ce nu vrei sa ai. Atentia acordata banilor este foarte importanta. In fiecare zi de luni, pune intr-un plic 10 lei, 20 lei sau cat iti ofera tie multumire, fara sa para un sacrificiu si nu te atinge de ei. Lasa astfel energia banilor sa se “aseze”. Cand s-a strans o suma pe care tu o consideri suficienta, fa-ti o placere si apoi reia procesul. Iti obisnuiesti astfel subconstientul “sa puna ceva deoparte pentru o satisfactie viitoare” si vei transmite banilor sentimentul ca o parte din ei au nevoie sa se “odihneasca” pentru un timp in casa ta.
bani, economiseste, monede, crestere, investitie,

Achita facturile linistit, fara sa te plangi, spunandu-ti ca sunt “ o corvoada” sau, plin de ironie, “am inteles, iar trebuie sa cotizez”. Este normal sa platim pentru ceea ce folosim.
Nu cheltui mai mult decat castigi si aici ma refer la celebrele carti de credit, pe care ar fi bine sa le folosesti doar in caz de urgenta; folosite in mod curent, ele sunt de fapt o pierdere.
Nu cheltui banii cu frica. Daca esti decis sa cumperi ceva, fii responsabil, foloseste-ti discernamantul si fa-o din suflet.
Daca treci printr-o perioada mai “ stramtorata”, nu te gandi “cum era odata cand aveai”. Nu te raporta la trecut cand te gandesti la banii tai, nici daca ai avut, nici daca n-ai avut. Trecutul este trecut si are locul lui. Cand te gandesti la banii tai, ai nevoie de energie pozitiva si sa fii prezent in aici si acum, si asta o obtii din claritate, focusare, siguranta, bucurie si recunostinta.
Cand te gandesti la mici economii, nu te gandi la cum sa cheltui mai mult, ci la cum sa muncesti mai putin.
Obisnuieste-te sa stii intotdeauna cu exactitate cati bani ai si cati poti cheltui. Noteaza intr-un caiet cheltuielile. Fa un ritual din asta. Vei simti ca detii controlul si vei vedea sigur solutii pentru imbunatatirea situatiei financiare.
Cu exceptia achizitiilor importante (o casa, un apartament), evita pe cat posibil sa faci imprumuturi. Ele nu fac altceva decat sa-ti accentueze sentimentul de neputinta si sa-ti activeze frica.

Si ca bonus, doua sfaturi care pe mine m-au ajutat foarte mult si pe care le urmez de mult timp:
In ziua in care iti incasezi salariul, banii din vanzarea unor produse, servicii oferite, un cadou banesc de la cineva, nu cheltui din aceasta suma. Las-o 24 de ore “sa se aseze”. Energia banilor are nevoie de timp sa se impregneze cu energia ta. Daca cheltui din ei este ca si cum ai transmite energiei banilor sa se intoarca la sursa… pentru ca tu nu o primesti. Multumeste si binecuvanteaza suma respectiva tinand banii in palma, apoi lasa-i “sa se odihnesca” intr-un loc retras.
In portofel, pune undeva o bancnota de 100 lei sau 200 lei. Nu te atinge de ea. Si obligatoriu numarul sa aiba doua zerouri: este simbolul infinitului. Las-o acolo pentru situatii de urgenta majora. In acest fel, chiar si cand portofelul tau este gol, gandul ca acesti bani sunt acolo undeva iti va da siguranta si sentimentul lipsei te va parasi.
euro, portmoneu, wallet, money, savings,


Si nu uita: “un sentiment pozitiv fata de bani modifica calitatea relatiilor cu ei”, Barbel Mohr

Sursa articol:
http://www.calatoriasufletuluimeu.ro/cum-sa-atragi-banii-in-viata-ta/ 

sâmbătă, 2 ianuarie 2016

Un nou inceput

„În faţa noastră sunt lucruri mai interesante decât cele pe care le-am lăsat în urmă.” C. S. Lewis

Tot auzi acum la inceput de noi inceputuri pentru ca e ianuarie, a inceput un alt an si e sansa sa iti setezi noi obiective. Ai putea face asta in oricare alta luna, dar pe parcursul anului ne lasam purtati de val, avem alte probleme si lasam deoparte lucrurile care vrem sa le facem pentru noi. In oricare dimineata te poti trezi si sa spui, de exemplu: „de astazi vreau sa fac mai mult sport”. Trezeste-te cu energie si speranta. Fii recunoscator pentru ce ai primit pana acum, bune sau rele.

Analizeaza putin cum a fost anul 2015? Ce victorii ai avut? Sarbatoreste pentru ele. Dar pierderi? Ce ai invatat din ele? Ce descoperiri ai facut? Daca voiai sa faci mai multe, nu-i nimic. Ai ocazia sa le faci in 2016. Noteaza pe o foaie aceste obiective si lucreaza la ele. Timpul zboara si in decembrie 2016 te vei gandi: „ce am facut anul asta?” Gandeste-te cat de bine te vei simti cand te vei gandi la toate realizarile din 2016.

„Niciodată nu este prea târziu să fii ceea ce ai fi putut deveni.” George Eliot


Nu lasa viata sa treaca pe langa tine. Invata din trecut, dar traieste in prezent. Acorda-ti timp sa stai de vorba cu tine. Fa lucrurile pe care le faci pentru tine, nu pentru ceilalti. E viata ta, nu-i lasa pe ei sa o conduca! 
limite, impuse, societate, dezvoltare, Les Brown, citat