miercuri, 28 ianuarie 2015

Crezi ca poti renunta la Facebook?

Facebook, socializare, comunicare

Pentru multi, verificarea contului de Facebook a intrat in reflex, iar efectele sunt dezastruoase. Daca esti dispus sa renunti macar temporar la aceasta activitate ar trebui sa vezi ca sunt foarte multe beneficii. 


Multe persoane posteaza in speranta de a atrage cat mai multe like-uri, se uita mereu ce fac ceilalti, joaca toate jocurile din retea si devin aproape obsedati sa stie tot ce se intampla. Cu siguranta cunosti pe cineva care se incadreaza in descrierea de mai sus sau poate chiar tu te-ai regasit, chiar si intr-o mai mica masura. 

Daca asa este, ar fi probabil timpul sa renunti la Facebook, macar o perioada de timp. Considera-l un experiment. Iata cele 10 lucruri care ti se vor intampla daca nu vei mai intra pe Facebook tot timpul:

1. Creierul tau se va trezi din letargie

Cand te ingropi intr-un ecran, verificandu-ti contul de Facebook, nu acorzi atentie lumii din jurul tau. Poate ca animalul tau de companie are nevoie sa fie hranit sau sa fie scos afara. Vei face asta, dar abia dupa ce vei termina cu Facebook. Insa, daca vei termina de tot cu Facebook, cel putin o perioada, vei ridica privirea si vei incepe sa te uiti la ceea ce se intampla in realitate, fiind mult mai constient. Nu numai pentru animalul tau de companie nerabdator, dar si pentru prietenii tai, va fi o schimbare mult asteptata.

2. Vei fi mult mai productiv

notificari, mesaje, prieteni, virtualDaca jobul tau presupune utilizarea Internetului, trebuie sa stii ca social media este cel mai mare dusman al tau, pentru ca e atat de usor sa intri pe Facebook sau pe Google+. Iti spui ca nu va dura mai mult de cateva minute, insa intotdeauna dureaza mai mult decat e cazul. Cele cateva minute se transforma intr-un sfert de ora si, inainte sa iti dai seama, ai pierdut 30 de minute de productivitate.

3. Te vei putea concentra pe lucruri importante

Sa fii pe Facebook iti mananca foarte mult timp. Cu atat mai mult timp, daca vrei sa fii la curent cu toate noutatile, pentru ca Facebook nu incurajeaja formatul chronologic al postarilor. Cu timpul pe care il dedici pur si simplu scroll-ului si holbatului in ecran poti face multe alte lucruri. De exemplu, sa iti intaresti relatia de cuplu sau sa mentii o legatura vie cu prietenii tai, reconectandu-te cu ei la un alt nivel. Sau poti incepe un program de fitness, sa iti intri in forma si sa te simti mai bine in pielea ta. Posibilitatile sunt nelimitate.

4. Vei afla cine iti sunt de fapt prietenii

Sa ai o prietenie pe Internet e foarte usor. Sa dai like-uri la postari si sa comentezi la fotografiile lor e usor si nici macar nu iti ia timp. In plus, pare ca iti pasa de persoanele respective. Daca pleci de pe Facebook, vor disparea acest gen de atentii. Singurele personae care tin la tine vor vrea sa te vada, sa petreaca timp cu tine. Fa un test. Iti vei da seama destul de repede cine iti este prieten cu adevarat.

5. Iti vei da seama ca "Like-ul" nu inseamna nimic
Like, buton, atentie, postare, share



Sa dai Like a devenit o actiune obligatorie pe Facebook, ca sa arati ca ai vazut un anumit post. Daca faci un pas inapoi si privesti cu atentie, vei realiza cat de inutil este butonul de Like si cat de putin le pasa celor care dau Like de acel lucru pe care il apreciaza in vazul “lumii”.

6. Te vei simti mai implinit

Caracteristica definitoare a Facebook este ca niciodata nu poti termina cu el. Ramane intotdeauna ceva de facut sau ceva de vazut. Sa traiesti cu acel sentiment de “never done” toata ziua te poate seca de energie mentala si emotionala. Sa faci asta in afara Facebook-ului poate rezolva mai multe probleme. Poti de exemplu sa termini o carte, sa termini de plantat in gradina sau sa termini de spalat vasele. Noi oamenii avem un sentiment al lucrului implinit extrem de intens. Nu-ti rapi acest sentiment! Scapa de facebook si termina ceva ce ai inceput in viata reala.

7. Vei scapa de “urmaritori”

Practic, toti cei care folosesc Facebook pot fi tinta asa numitor “urmaritori”. Unele persoane se vor uita constant la pozele tale, la update-urile tale, fara permisiunea ta. Nu conteaza foarte mult optiunile tale de securitate. Persoane care nu iti sunt prieteni, si mai mult, persoane pe care nu ti le doresti deloc ca prieteni pot avea acces la ceea ce postezi, prin asociere cu altii. Unul sau chiar mai multi dintre prietenii tai mai inconstienti va posta de exemplu ca e impreuna cu tine intr-un anumit loc, la un anumit moment. Daca parasesti Facebook, vei total imun la acest gen de probleme.

8. Iti va creste stima de sine

depresiv, stima de sineUn studiu recent a demonstrate ca Facebook te face sa te simti prost in legatura cu propria persoana. Si sunt atat de multe motive: Cand postezi un status si nimeni nu a dat Like, ai impresia ca toata lumea te crede un fraier. Cand postezi fotografii si nu primesti comentarii de tipul “Ce bine arati”, te simti urat. In plus, esti expus constant la “defilarea” persoanelor care sunt mai fericite si mai de succes decat tine. Inevitabil, te vei simti inferior, riscand sa devii chiar depresiv. Poti pune usor stop la stilul acesta pasiv de viata: Ia o pauza de la Facebook.



9. Nu vei mai fi invidios

Pe Facebook, oamenii tind sa devina gelosi si invidiosi. Poate ca cineva posteaza despre noua lui masina, noua lui casa sau fotografii din vacanta ce pare perfecta. Chiar si daca vezi pe cineva ca e fericit in cuplu, in familie sau ca e mereu inconjurat de prieteni te poate face intr-o anumita masura invidios. De ce ti-ai face cu mana ta acest lucru, in special daca in ceea ce te priveste lucrurile nu sunt tocmai roz? Cand vei reintra in normalitate, vei ajunge sa apreciezi mai mult ceea ce esti si ceea ce ai.

10. Vei realiza ca ai fost pentru Facebook o bucatica de informatii destinate publicitatii

Pentru Mark Zuckerberg, esti doar o bucatica de date in baza lui de date gigantica, pe care o exploateaza la maxim. Jobul tau pe Facebook este sa vezi reclamele, sa cheltuiesti bani pe jocuri sis a faci reteaua bogata. Ceea ce se intampla cu tine in afara acestui scenariu nu conteaza pentru Facebook. Nu ai sta intr-o relatie cu o persoana care te-ar trata in felul acesta, nu? Asa ca de ce ai ramane cu Facebook?

Poate ca cele de mai sus suna doar ca o lovitura pentru Facebook. In orice caz, social media exista pentru un motiv, iar cumva, in ultimii 10 ani, am uitat care este sensul ei. Si tu, si noi, chiar si retelele de social media au uitat. Nu mai e vorba acum despre a gasi oameni, despre conexiuni si a crea prietenii. 

E vorba doar de capricii, de o dependenta, de update-uri vanatoare de Like-uri, la fel ca tigarile fumate una dupa alta, care formeaza un fum gros, care te acopera cu totul. Nu spune nimeni sa parasesti Facebook pentru totdeauna, ar fi cam drastic. Incearca doar sa nu ii mai permiti sa iti acapareze viata. Nu vei pierde mare lucru daca nu vei mai intra zilnic. Promitem.

Sursa: http://www.dailybusiness.ro/stiri-new-media/ 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu